Verschillende soorten kimono’s

Sinds een aantal jaar geleden is de kimono weer helemaal in de mode, en wordt het niet alleen maar gezien als design lingerie, maar nu ook als een echt fashion-item. Er zijn sinds de komst van de kimono allerlei verschillende soorten kimono’s ontworpen, voor allerlei verschillende gebeurtenissen.

Furisode

De furisode wordt vooral gekenmerkt door haar lange mouwen en veel kleurrijke en heldere patronen. Deze kimono wordt met name gedragen door vrouwen die nog niet zijn getrouwd.

Kurotomesode

De kurotomesode heeft voornamelijk een zwarte achtergrond, met onderaan veel kleurrijke motieven. In tegenstelling tot de furisode is de kurotomesode voor de vrouwel die wél zijn getrouwd.

Irotomesode

De irotomesode is zoals een kurotomesode, als je de zwarte achtergrond wegdenkt. Dit is de op één na meest formele kimono voor de getrouwde vrouwen.

Houmongi

Deze kimono wordt gedragen door beide getrouwde en ongetrouwde vrouwen gedragen. De houmongi is een wat formelere kimono, al kan deze ook worden beschouwd als wat meer dagelijkse kledij. De kimono wordt gekenmerkt door de kleurrijke patronen die op de achterzijde en op de mouwen worden geplaatst.

Tsukesage

Ook de tsukesage wordt gedragen door beide getrouwde en ongetrouwde vrouwen. Echter staat de tsukesage iets minder chic dan een Houmongi.

Iromuji

De Iromuji heeft maar een eenkleurige stof, zonder een enkel motief, als je het patroon van de stof niet meetelt.

Komon

De komon is een ‘doorsnee’ kimono, die wordt gekenmerkt door een tekening die wordt verspreid over de hele stof.

Yukata

De yukata is gemaakt van katoen en wordt vooral gedragen in de zomer. Denk aan na het nemen van een bad, of tijdens festivals in de zomer.

Mofuku

Een mofuku is speciaal ontworden om te dragen tijdens de begrafenisplechtigingen.

Tanzen of Dotera

Deze kimono is dik gewatteerd en wordt buiten gedragen, bijvoorbeeld voor tijdens een wandelingetje in het park.